Asus Zenbook UX305 با پردازنده Skylake و قیمتی عالی !
سال گذشته اعلام کردیم که لپ تاپ Asus ZenBook UX305 بر اساس عملکرد خوب خود و قیمتی که برخلاف آن عملکرد خوب آن بسیار پایین است، بهترین اولترابوک (Ultrabook) سال ۲۰۱۵ بوده است . بر همین اساس پر بیراه نخواهد بود اگر ایسوس تصمیم داشته باشد که مانورهایی بر روی این اولترابوک محبوب خود برای تولید در سال ۲۰۱۶ بدهد.
قابل توجه ترین تغییر این لپ تاپ ، CPU یا پردازنده بوده است. پردازنده نسخه قبلی این دستگاه که Broadwell-based Core M-5Y10 بوده است با چیپ اینتل Skylake Core m3-6Y30 عوض شده است.
باقی قطعات ، تغییرات قابل تشخیص کمی داشته اند. این بدان معناست که همانطور که نقاط قوت دستگاه قبلی کماکان پابرجاست، نقاط ضعف آن نیز به قوت خود باقی مانده است! همانند سری گذشته این نوت بوک ، صفحه نمایش ۱۳.۳ اینچی ۱۹۲۰-در-۱۰۸۰ آن صرفا یک صفحه نمایش معمولی است. صفحه کلید آن همچنان فاقد نور پس زمینه است و پد لمسی آن پرش های ناگهانی و ناخواسته ای دارد. در عوض، در پرتو پیشرفت های سال ۲۰۱۶، از USB Type-C برای شارژ و جایگزین کردن پورت نامناسب micro-HDMI .استفاده می کند
خوشبختانه، بیشتر منتقدان نیز تحت تاثیر ویژگی های منحصر بفرد UX305 قرار گرفتند. این دستگاه فوق العاده سبک، تنها ۱۳ میلیمتر ضخامت دارد و وزن آن در حدود ۲ پوند یا ۱۰.۳ اونس می باشد. این نوت بوک همچنان بدون فن کار می کند.
مشخصات بارز Asus Zenbook UX305
قیمت لپ تاپ ایسوس Zenbook UX305 با ۸ گیگابایت رم و و ذخیره ساز SSD ساتا، حدود ۶۹۹ دلار است.
این مشخصات گوی سبقت را از سایر رقیبان ربوده است. Dell XPS 13 ، با قیمت ۷۹۹ دلار ، ۴ گیگ رم و حافظه ذخیره ساز ۱۲۸ گیگابایت در بازار عرضه می شود.در عین حال HP’s Spectre x360 که با همان میزان رم و حافظه جانبی که لپ تاپ دل XPS 13 داشت، وارد بازار شده است، اما قیمت آن ۹۰۰ دلار است! دستگاه دیگری که در رقابت با این لپ تاپ ایسوس است، Microsoft’s Surface Pro 4 است که با ۴ گیگ رم و حافظه ۱۲۸ مگابایتی SSD ، به ارزش ۱,۰۳۰ دلار در بازار عرضه می شود! البته صفحه کلید این محصول شرکت مایکروسافت نیز باید جداگانه تهیه شود!
اگر بخواهیم منصفانه راجع به لپ تاپ هایی که Hp ، دل و مایکروسافت ارائه کرده اند قضاوت کنیم، خواهیم دید هر کدام امکاناتی را دارند که Zenbook UX305 فاقد آنهاست. لپ تاپ XPS 13 به طرز شیطنت آمیزی مجموعه ای از چیپهای Core i5 Skylake را با Thunderbolt 3 ترکیب کرده است. Hp نیز گرافیکی مشابه همان که Dell در XPS 13 قرار داده است را برای لپ تاپ خود فراهم کرده است. بعلاوه، یک صفحه نمایش لمسی و چزخش ۳۶۰ درجه را نیز برای روی این نوت بوک فراهم آورده است. Surface Pro 4 نیز یک تبلت است. تمامی این لپ تاپ ها داری نور پس زمینه صفحه کلید هستند.
اما موضوعی که در اینجا مطرح است این است که برای کسانی که در تنگناهای مالی هستند این امکانات ضروری و الزامی نیست. حداقل نه تا زمانی که UX305 ایسوس ، لپ تاپی با RAM و SSD ظرفیت بالاتر فراهم آورده است.
البته در یک لپ تاپ، نوع پردازنده عامل مهمی محسوب می شود. بهتر است تعجب نکنید اگر بگوییم که پردازنده Core m3 کارکردی در رده پردازنده های Core i5 لپ تاپ های مشابه دارد.
وزن این محصول نیز ۱,۲ کیلوگرم است که با توجه به ابعاد صفحهنمایش رقمی مناسب به شمار میآید. باز کردن لپتاپ با یکدست کمی دشوار است، اما بدون آنکه لازم باشد لبه پایینی را نگهدارید، میتوانید آن را بازکنید. باز کردن صفحهنمایش تا انتها کمی لبه بالایی لپتاپ را به سمت بالا هل داده و باعث میشود صفحهکلید با زاویهای مناسبتر در زیر دستان شما قرار گیرد. این ویژگی یک نکته مثبت دیگر هم دارد و آن، فاصله گرفتن پورتهای USB از سطح قرارگیری لپتاپ است و درنتیجه آن، میتوان حافظههای فلش بزرگی همچون Patriot Xporter XT را بدون مشکل به پورت USB متصل نمود.
در این تولید کمپانی ایسوس ما با دستگاهی مواجه هستیم که بسیار سبک است. بدنه آن آلومینیومی بوده و همان طرح تراش خورده قبلی روی آن دیده می شود. به دلیل اینکه بیش از ۹۵% بدنه از آلومینیوم تشکیل شده است، این لپ تاپ کمپانی ایسوس ، در عین سبکی و ظرافت مستحکم است. کمپانی ایسوس اعلام کرده است که این دستگاه را با بدنه ی آلومینیومی نیز ارائه خواهد کرد. در این صورت وزن دستگاه کمتر خواهد شد اما از نکات منفی آن آسیب پذیری آن خواهد بود.
لولاهای به کار رفته برای نمایشگر نیز از آلومینیوم بوده تا ضمن ایجاد هماهنگی حداکثری با دیگر اعضای بدنه، از استقامت بالایی نیز برخوردار باشد. نور لاستیکی دور این اولترابوک، تنها بخشی از آن است که غیر آلومینیومی است.
کیبورد ها به گونه ای طراحی شده است که در استفاده طولانی، انگشتان کاربر را خسته نخواهد کرد. در اطراف دستگاه پورت های مختلفی از جمله سه عدد USB 3، کارت خوان SD به همراه micro-HDMI و جک هدفون/میکروفون قرار دارد. همچنین چند لامپ کوچک LED نیز به عنوان نشانگر میزان باتری و وضعیت دستگاه تعبیه شده است.
به بهانه ضخامت بدنه و عدم سازگاری آن با پورت LAN؛ ایسوس یک عدد آداپتور شبکه USB را به صورت جداگانه درون جعبه UX305 قرار داده است. به این دلیل می گوییم بهانه، چون مدت ها پیش سونی برای سری VAIO خود چاره ای در این خصوص یافته و پورت شبکه را درون اولترابوک هایش جا سازی کرده بود. در اینجا باید بگوییم، یک تقلید کوچک می توانست نفع بزرگی برای کاربران داشته باشد.
صفحه نمایش
این اولترابوک زیبا و کوچک ایسوس با صفحه نمایش مات عرضه شده است و همین موضوع انعکاس نور محیز در آن را کم کرده است. سایز صفحه نمایش این دستگاه ، ۱۳.۳ و دقت نمایشگر آن به ۳۲۰۰ در ۱۸۰۰ نقطه در هر اینچ رسیده و با پنل IPS همراه گشته بود. البته ایسوس اعلام کرده که ممکن است نسخه ای دیگر را با رزولوشن ۱۰۸۰p نیز ارائه کند، تا افرادی که این رزلوشن را بیشتر می پسندند نیز گزینه ای مناسب برای انتخاب داشته باشند.
شاید برای برای برخی خرید یک اولترابوک با رزولوشن ۴k کمی زود هنگام باشد. قبل از شروع بحث باید بگوییم که اگر از آن دسته افرادی هستید که این نوت بوک را به خاطر قابلیت های Multimedia خریداری می کنید، احتمالا با رزولوشن نمایشگر به مشکلی جدی بر نخواهید خورد. اما همان طور که احتمالا می دانید؛ به دلیل تراکم بالای پیکسل ها در نمایشگری ۱۳.۳ اینچی، تقریبا قادر نخواهید بود تا آنها را با چشم مشاهده کنید، زیرا اندازه این پیکسل ها در رزولوشن مورد اشاره بسیار کوچک می شود.
هنگامی که پیکسل ها کوچک شوند، نوشته ها، آیکون ها و هر آنچه درون ویندوز به نمایش در می آید نیز کوچک می گردد. تنها راهکاری که هم اکنون ویندوز ارائه می دهد، افزایش DPI گرافیک سیستم عامل است. به این معنی که اندازه نوشته ها بزرگ تر شده و آیکون ها نیز به دلیل خاصیت وکتوری شان بدون افت کیفیت بزرگنمایی می شوند. اما این تمام ماجرا نیست. وقتی DPI افزایش می یابد تازه مشکلات برای کار با برخی از نرم افزارها آغاز می گردد، زیرا در توسعه رابط کاربری آنها نکات و استانداردهای لازم جهت سازگاری با این مسئله (افزایش DPI) رعایت نگشته و از همین رو شاهد خواهید بود، نرم افزاری بسیار کاربردی همانند اسکایپ به شکل ناخوشایندی تار نمایش داده می شود.
در مورد دیگر قابلیت های صفحه نمایش باید بگوییم؛ میزان روشنایی تحسین برانگیز بوده و رنگ های به تصویر کشیده شده توسط UX305 بسیار زنده و حتی گاهی تند و تیز هستند. این نمایشگر از زاویه دید فوق العاده ای برخوردار بوده و محتویات به نمایش درامده از تمامی زوایا قابل مشاهده اند. اما کنتراست کمی پایین است؛ البته دلیل این امر می تواند عدم عمق کافی رنگ سیاه برای صفحه نمایش باشد.
کارایی دفتری
برای تست هسته پردازنده Core m3 در انجام کارهای دفتری ، از PCMark 8 استفاده کردیم و نتایج شگفت آوری بدست نیاوردیم. هر کسی که می خواهد از لپ تاپ به عنوان ابزار کار استفاده کند، می داند که برای اینکه برای کار با مجموعه آفیس ، پاورپویت و در کل نرم افزارهای متداول کسب و کار، باید از RAM ، و فضای کافی کاری برخوردار باشد و صد البته که یک پردازنده سریع نیز این روند را بهبود می بخشد. نتایجی که از PCMark 8 بدست آمد به شرح زیر است:
کارایی و عملکرد Core m3 در UX305 بسیار نزدیک به عملکرد پردازنده های i5 و i7 مجتمعی بود که در لپ تاپ های برندهای مشابه استفاده شده بود. اگر واقعا در مضیقه مالی هستید می توانید از این پردازنده به Atom 7 مهاجرت کنید. اما این یک انتخاب مناسب برای همه کس نخواهد بود.
عملکرد خالص پردازنده
از آنجا که این اولین لپ تاپ با پردازنده Core m3 بود که مورد بررسی قرار می دادیم، کنجکاو بودم که عملکرد آن را با چیزی فراتر از پردازنده های فشرده بررسی کنم . برای همین منظور از بنچمارک Maxon’s CineBench R15 استفاده کردیم. این تست، یک صفحه ۳D تکی را با استفاده از تمام هسته های پردازنده، رندر می کند. این تست یک بنچمارک خالص از CPU است که RAM و هارد در آن دخالت زیادی ندارند.
نتایج واقعا جالب بود. نتایجی که از تست امسال در Skylake Core m3-6Y30بدست آوردیم، بسیار نزدیک به نتایج سال گذشته ی Broadwell Core M-5Y10 بود. هردوی آنها از Dell Venue Pro 11 با پردازنده ی Broadwell Core M-5Y71 و همینطور HP Spectre X2 با پردازنده Core m7-6Y75 سبقت گرفتند.
در Surface ، ممکن است عجیب به نظر برسد که این دو پردازنده خوب بد عمل کردند؛ اما این فرضیه مطرح است که HP Spectre X2 و Venue 11 Pro چون لپ تاپ های تبدیل پذیر هستند ، بهتر عمل کرده اند. همه قطعات محاسباتی آنها، از جمله CPUزیر صفحه نمایش قرا دارند. نگرانی از حرارت ایجاد شده مانع میشود که بتواند مانند لپ تاپ های سنتی همچون UX305 کار کند. هنوز هم m3 در UX305بهتر از دیگر پردازنده های موبایل که دچار افت ناگهانی کارایی در مقایسه با Core i5 و چیپ های بالاتر می شوند، ظاهر شده است. این اتفاق دقیقا به فقدان فن در سیستم های مویل مربوط می شود.
بگذارید قبل از اینکه تصمیم خود را برای خرید لپ تاپ مورد نظرتان بگیرید، نتایجی را که از تست CineBench در اختیارتان بگذارم. تستی که به دلیل سختی و سنگینی کاربران عادی قادر به انجام آن نخواند بود.
در صورتی که برای گرفتن رندرهای ۳D از آنها استفاده نکنید، ویرایش های سنگین ویدئویی با آنها انحام ندهید، یا هر کاربرد سنگین دیگری که پردازنده را درگیر خود می کند ، عدم وجود فن تاثیر چندانی بر روی کارایی دستگاه شما نخواهد داشت.
عملکرد گرافیک ها
همانطور که با CineBench، بنچمارک CPU را مورد بررسی قرار دادیم، آزمون های گرافیکی مانیز یافته های بسیار تازه ای را نشان داد. پردازنده Core m3 که برپایه Skylake است و یک گرافیک Intel HD Graphics 515 را همراهی می کند، با Core m7 در HP Spectre X2 تقریبا برابر است. همچنین، همه اینها با کارایی که Surface Pro 3 با Core i5-4300U ارائه می دهد برابری می کنند.
وانگهی، زمانی که ورژن قدیمی تر Broadwell در UX305 با ورژن جدیدتر Skylake UX305 در کارایی خالص پردازنده برابری می کند، تفاوت زیادی در عملکرد گرافیکی این دو وجود خواهد داشت.
من یکی از منتقدین گرافیک اورجینال UX305 بودم ، اما زمانی که برتری پایای آن را نسبت به چیپ Atom X7 دیدم، نظرم تغییر کرد.
عملکرد باتری
مهمترین قسمت در یک لپ تاپ، عمر باتری آن است. به صورت معمول، ما عمر باتری هر لپ تاپ را با MobileMark 2014می سنجیم؛ یک شبیه ساز بسیار واقعی که کارهای معمول کاربران از جمله خواندن اطلاعات و ارسال پیغام، در صد نگاه کردن به گوشی و . . . را شبیه سازی می کند. اما MobileMark 2014 برای اینکه بتواند به صورت مفصل کار تست را انجام دهد نیاز به آخرین پچ نرم افزار ویندوز دارد و ما برای اجتناب از این کار ، به یک تست مختصر و مفید بسنده کردیم.برای این کار یک فیلم ۴k را در Movie & TV player ویندوز ۱۰ پخش کردیم. در این تست از هدفون سامسونگ ، پخش صدا و نور به میزان ۲۵۰ nits انجام شد. این میزان نور پس زمینه نور زیادی نیست ، اما نور مناسبی را در طول روز برای محل و منزل فراهم می آورد.
تمام بخش های لپ تاپ بر اساس معیار های تست بررسی شده است. برای متن، من از واحدی به عنوان وات بر ساعت استفاده کردم. این وات ساعت را معیار یا همان سوخت لپ تاپ در نظر گرفتیم. از بین دستگاههای یاد شده Dell XPS 13 با پردازنده Skylake بیشترین زمان حفظ باتری را داشت. نتیجه کسب شده از UX305 معقول و مناسب بود. با وجود باتری بزرگ و هسته Core m3 ، این دستگاه در رقابت تنگاتنگی با Surface Pro 4 بود . بد ترین طول عمر باتری مربوط به Toshiba Radius 12 بود که به دلیل UHD 4K بودن صفحه نمایش این اتفاق منطقی و طبیعی خواهد بود.
در مجموع، عمر باتری UX305 کافی و مناسب است . شما در حدود ۶.۵ ساعت فیلم می توانید بر روی آن مشاهده نمایید. اما می توان عنوان کرد که این باتری یک باتری بسیار معمولی است.