هر کدام از ما مالک فایلهای ارزشمندی از جمله اسناد ، تصاویر ، فیلم یا فایلهای صوتی هستیم و عموما آنها را بر روی هارد دیسک ذخیره می کنیم. تعداد کمی از مردم تشخیص می دهند که بیشتر تجهیزات ذخیره ساز الکترونیکی ، شامل هارد درایوها ، عمر محدودتری در مقایسه با روشهای باستانی ذخیره سازی اطلاعات دارند ، مانند سنگ ، پاپیروس ، کاغذ و یا ثبت های مدارس قدیمی. میانگین طول عمر هارد درایو های ثابت امروزه حدود ۵ تا ۱۰ سال حسب کمپانی سازنده آن می باشد ، و این طول عمر بر اثر متغیرهای دما ، رطوبت و تکان خوردن و عدم ثابت بودن به سرعت کاهش می یابد.
از آنجا که گروه عمده ای از مردم این روزها دارای لپ تاپ و هارد اکسترنال می باشند ، از این سو به آن سو کشاندن این تجهیزات موجب کاهش عمر هارد درایو ها به زمان واقعی تر ۳ تا ۵ سال کاهش می یابد. این واقعا طول عمر کوتاهی است برای وسیله ای که باید داده های مهم ما را ذخیره کند. در بهترین شرایط هارد درایو رفته رفته از بین می رود و به ما فرصت اقدام می دهد تا از اطلاعات مهم خود نسخه پشتیبان تهیه کنیم و آنها را به محلی جدید منتقل کنیم قبل از اینکه هارد دیسک ما به کلی از بین برود. در اینجا تعدادی از نشانه هایی که ممکن است منجر به از بین رفتن تدریجی هارد درایو شود را عنوان کردیم. اگر از باقیمانده عمر هارد درایو خود مطمئن نیستید ، حتما مقاله زیر را مطالعه کنید و آنرا در اختیار عزیزان خود نیز قرار دهید تا آنها هم بتوانند قبل از مرگ هارد دیسک خود اطلاعات حیاتی خود را نجات دهند.
۱- کند شدن کامپیوتر ، فریز شدن یا هنگ کردن متوالی ، مشاهده صفحه آبی مرگ Blue Screen of Death
اینها علائم بسیار نامشخصی هستند که ممکن است به دلیل میلیونها اشکال مختلف بوجود بیایند. اما ، صرفنظر از اشکالی که پشت سر این علائم است ، پیشنهاد می کنیم تا فورا از اطلاعات مهم خود نسخه پشتیبان یا بکاپ تهیه کنید. اگر این علائم بعد از نصب تازه ویندوز و یا در حالت Windows Safe Mode اتفاق افتاد ، با احتمال نزدیک به یقین می توان گفت که ایراد از هارد درایو است و به زودی مرگ آن فرا می رسد.
۲- اطلاعات آسیب دیده Corrupted Data
اگر به این موضوع برخوردید که فایلهای شما در حال خراب شدن است و در زمان باز کردن آنها خطاهایی مشاهده می کنید مانند اینکه قسمتی از عکسها طوسی یا سبز شده و یا بصورت کامل باز نمی شود ، باید نگران شوید. زیرا این اتفاق دوباره و دوباره برای بسیاری از فایلهای شما و در زمان کوتاهی خواهد افتاد. این نیز از جمله علائم خرابی تدریجی هارد درایو است.
۳- انباشته شدن بدسکتورها
بدسکتور ها نواحی از هارد دیسک هستند که توانایی نگهداری اطلاعات را ندارند. آنها بصورت خودکار توسط سیستم عامل پوشانده می شوند و بنابراین شناسایی مجدد آنها سخت خواهد شد ، بخصوص اگر میزان زیادی از فضای دیسک را بپوشانند. اگر حقیقتا هارد شما شروع به بدسکتور شدن کرد نشانه خوبی نیست و بهتر است هرچه سریعتر فکری به حال آن بکنید.
همچنین می توانید بصورت دستی اقدام به چک کردن دیسک از طریق ابزار CHeck Disk ویندوز کنید تا بدسکتورهایی که از دید ویندوز پنهان مانده را شناسایی کنید. در ویندوز ۷ به منوی استارت و سپس کامپیوتر بروید و بر روی پارتیشنی که قصد بررسی دارید کلیک راست نموده و سپس از تب Tools گزینه Check now را انتخاب و هر دو گزینه را تیک زده و Start کنید. پس از آن کمی صبور باشید تا ویندوز دیسک شما را کنترل و نتیجه را اعلام کند.
۴- صداهای عجیب هارد دیسک
هنگامیکه صدای عجیبی را از هارد خود می شنوید ، ممکن است برای اقدام خیلی دیر شده باشد. صدای تکراری شبیه کلیک کردن مرگبار توسط هد هارد درایو که تلاش به نوشتن اطلاعات و گریز از خطا را دارد. صدای تقلای هارد برای شروع به کار و صدای ناهنجار مانند کشیدن جسمی سخت روی دیگری همگی نشاندهنده خرابی اجزاء سخت افزاری هارد مانند موتور اسپیندل و پلترها هستند.
۵- گزارش اسمارت S.M.A.R.T
ابزاری برای پیش بینی خرابی احتمالی هارد دیسک به نام S.M.A.R.T (Self-Monitoring,Analysis and Reporting Technology) وجود دارد که توسط اطلاعاتی که از سیستم عامل می گیرد ثبت می شود. متاسفانه ، مانند بیشتر روشهایی که در بالا گفته شد ، S.M.A.R.T نیز بدنام و غیر قابل اعتماد است و معمولا فاجعه قبل از گزارش S.M.A.R.T اتفاق می افتد. می توانید گزارش S.M.A.R.T هارد در حال کار خود را از طریق یکی از نرم افزارهای زیر مشاهده کنید:
CrystalDiskInfo
نرم افزار CrystalDiskInfo یک از نرم افزارهای نمایش S.M.A.R.T است که به خوبی از درایوهای داخلی و اکسترنال پشتیبانی می کند. این نرم افزار تست هارد اطلاعات غیر قابل وصفی از هارد شما را نمایش می دهد و ممکن است همیشه آنرا در پس زمینه پروسس ویندوز داشته باشید. این اطلاعات شامل دمای کارکرد هارد دیسک ، خطاهای خواندن و نوشتن هارد و ابزار مدیریت توان می باشد که همواره در حال نمایش هستند.
اقدامات لازم در زمان شروع خرابی هارد دیسک
فکر کنم هارد درایو من در حال خراب شدنه ، باید چه کار کنم؟
اگر نگران هستید که به خرابی هارد درایو شک کرده اید ، مطمئن باشید که همینطور است. تنها کار مهمی که می توانید انجام دهید اینست که همواره از اطلاعات مهم خود بکاپ داشته باشید. احتمال اینکه هر دو نسخه اطلاعات شما با هم از بین برود خیلی اندک است. یکی از استثناء های این مورد بلایای طبیعی شبیه آتش سوزی و سیل است. برای پیشگیری از این اتفالات نیز پیشنهاد میکنیم تا اطلاعات خود را در دو محل فیزیکی متفاوت نگهداری کنید ، مثلا در محل کار و یا نزد فردی دیگر و یا استفاده از سرورهای ریموت مانند راهکارهای بکاپ آنلاین.
با سلام من تازه ویندوز ۱۰ رو نصب کردم و اولین بار که روشن کردن سیستم رو مشکلی نبود بعد چند ساعت وقتی از هارد خواستم چیزی بریزم توی سیستم هنگ میکرد و صفحه آبی میاد بعد خاموش میشه ممنون میشم جواب بدید
درود بر شما
احتمال داره هاردتون بدسکتور شده باشه که می تونید با نرم افزار های بررسی هارد اون رو چک کنید
سلام … من دو تا هارد به کامپیوترم وصل بود یکی مکستور ک فکر کنم ۸۰ گیگ هست و یکی هم وسترن دیجیتال بود نیم ترابایت.. هر دو هارد هم این مشکلات رو داشتن و وسترن تقریبا به فنا رفته وقتی نصب میکنی کابل هاشو سیستم بالا نمیاد و مکستور هم اینارو داره ولی هنوز کار میکنه… سوالم اینه ممنون میشم جواب بدین:اگر فایل هایی ک توی این هارد ها هستن و شاید اسیب هم دیده باشن به هارد اکسترنال بریزم ممکنه باعث خرابی اون هارد اکسترنال هم بشه؟ ینی اون بدسکتور ها ممکنه به هارد اکسترنال اصیب بزنه؟ نزدیک صد گیگ اطلاعات در هارد وسترن دارم (فیلم) اگر اینارو بخوام بریزم تو هارد اکسترنال ممکنه خطری داشته باشه؟ یا بهتره از خیرشون بگذرم؟ ممنون میشم جواب بدید
با درود
خیر ، بدسکتور مانند ویروس نیست که منتقل بشه و فقط باعث میشه که اطلاعات رو نتونین کپی کنید به هارد جدیدتون.